Stand van de Markt – 16 : Kopen, bijkopen of verkopen ?

Beste Lezer,

Vele mensen die belangstelling hebben in investeren op de beurs stellen zich de vraag of het nu vandaag wel of niet een goed moment is om te investeren.

Daar wil ik het in deze Stand van de Markt kort even over hebben.

Over de “stand van de markt” dus…

Om dat antwoord wat overzichtelijk te houden nemen we zes denkbeeldige investeerders die elk voor zichzelf uitgemaakt hebben dat zij 100 wensen te investeren.

De eerste heeft daarvan echter nog niets geïnvesteerd. De tweede slechts 20. De derde 40. De vierde 60, de vijfde 80 en de zesde is vandaag reeds vol-belegd.

You get the picture.

Het antwoord is verschillend voor elk van die zes investeerders.

Investeerder 1°

Voor de investeerder die vandaag nog (steeds) niets geïnvesteerd heeft is het antwoord eenvoudig.

Je kan het vinden op de landing page van mijn website www.mountainfunds.be.

What are you waiting for ? The first investment mistake is not to invest”.

Dat betekent niet dat deze investeerder vandaag “all-in” moet gaan.

Maar het betekent wel dat die investeerder dringend moet beginnen.

Want wie sinds 1 januari van vorig jaar naar de markt aan het staren is en tot op vandaag nog steeds niet geïnvesteerd heeft, terwijl zich fantastische opportuniteiten hebben voorgedaan, loopt een groot risico het nooit te zullen doen.

En dat is een grote vergissing.

Uw geld op een zicht- of spaarrekening ontwaardt terwijl u er naar zit te kijken.

En dat is dan nog vóór aftrek van de kosten die men u gaat aanrekenen….

Een goede verstaander….

Investeerder 2°

Investeerder 2° heeft de stap gezet en heeft vermoedelijk vandaag al een leuk rendement.

Deze investeerder is echter ook nog steeds onderbelegd.

Waarom ? Wel, zie onderstaande grafiek :

Onderaan de grafiek staat “Waarin beleggen”.

Het antwoord is aandelen en risicovolle activa zolang de rente ofwel laag staat (check) ofwel aan het normaliseren is (misschien later dit jaar). 

Het is pas wanneer de rente stijgt (nog niet aan de orde) en vooral wanneer de geldhoeveelheid krapper wordt (ook nog niet aan orde, integendeel), dat het zinvol wordt terug wat meer te switchen naar cash.

Met andere woorden, gelet op de huidige “stand van de markt” is 20% van uw belegbaar vermogen in de markt te weinig.

(interessant is dat deze grafiek al jaren oud is….  maar toch nog 100% actueel)

Investeerder 3° en 4°

De vorige twee investeerder-situaties waren niet moeilijk.

De situatie van investeerder 3° en 4° (40% en 60% belegd) is complexer.

En vereist dus een wat beter uitgewerkt antwoord. Dit zijn de onderdelen van zo een antwoord: 

(a) De algemene tendens in “up”. Daarover twijfelt eigenlijk niemand. Wanneer we werken met een horizon over 4 à 5 jaar, wat we eigenlijk altijd moeten doen, gaat de markt stijgen. Waarschijnlijk zelfs substantieel. Bar another virus and bar some other calamity, staan we aan het begin van een jarenlange bull-market. Dat is echt mijn overtuiging, en als ik het goed lees, die van vele anderen.

(b) Maar het zal niet in een rechte lijn zijn. Zelfs zonder een ander virus of andere calamiteit, komt er nog een hevige verkeersremmer aan. Namelijk het moment waarop de post-corona economie, eerst in de VSA en dan ook in Europa, dusdanig opnieuw in goede vorm is dat de huidige ondersteuningsmaatregelen worden afgebouwd.

Dat zal trouwens niet gebeuren wanneer de post-corona economie in goede vorm is, maar net iets eerder, wanneer die economie “weldra in goede vorm lijkt te zullen zijn”.

De ondersteuningsmaatregelen die ik hier bedoel zijn de lage rentevoeten en de obligatie-aankopen door de centrale banken.

Dat de markt erg beducht is voor de afbouw van die maatregelen bleek onlangs zeer duidelijk toen Janet Yellen, uw weet wel, ex-Fed-voorzitter en nu Amerikaans Minister van Financiën, iets in die zin suggereerde. De markt zakte prompt met 2%.

(c) Maar behalve die Yellen opmerking, die ze ondertussen ook al heeft teruggetrokken, zijn we daar nog niet. Omdat de economie nog niet aan het oververhitten is, en het virus zelfs nog niet volledig onder controle is (en in sommige delen van de wereld nog langs geen kanten).

(d) bovendien zijn er ook nog andere steunmaatregelen zoals de vele biljoenen euro’s en dollars (maar de Amerikanen noemen dat dan “trillions”) die niet monetair de markt ondersteunen maar budgettair. Die enorme geldhoeveelheden kan je zomaar niet terugtrekken. Die gaan in de markt blijven en hun weg vinden naar consumptie.

(e) Een bull-markt kan je onderverdelen in vijf stadia : diep pessimisme, eerste hoop, optimisme, euforie en waanzin.  Als je die indeling gebruikt zijn we net voorbij “eerste hoop” en op weg naar “optimisme”. Dus er is nog een mooie upside.

Je kan ook naar de stadia van een volledige cyclus kijken, zoals in onderstaande grafiek :

Vier grote stadia : pessimisme, skepticisme, optimisme en euforie, met daarbinnen nog tussen-stadia.

Ook deze grafiek is al een paar jaar oud, maar opnieuw nog steeds actueel. Europe zit tussen caution en confidence. De VS tussen confidence en enthusiasm.

De grafiek kan dan oud zijn, hij is niet outdated.

Hier dus ook : still room left to run.

Wat is het dus het antwoord voor investeerder 3° en 4° ?

Dat er een grotere kans is dat de markt verder gaat doorstijgen dan de kans dat er een correctie komt.

Er zal een correctie komen – er komt altijd een correctie -, maar de kans is kleiner dan de stijgingskans.

En dus moet je eerder wél belegd zijn dan niet, maar toch ook wat droog poeder achter de hand houden om te profiteren van de correctie.

Of dat droog poeder dan 60% (investeerder 3° ) of 40% (investeerder 4°) moet zijn, is een functie van uw persoonlijk risico-profiel. Wie bij het lezen van deze analyse al wat trilt van angst, houdt beter 60% achter de hand. 

Maar persoonlijk vind ik dat – eenmaal besloten om 100 te investeren op de beurs – de betere benadering is om 40 achter de hand houden om te profiteren van de correctie en 60 te gebruiken to ride the bull.

Investeerder 5° en 6°

Voor wie vandaag al voor 80 of 100% belegd is, is het antwoord opnieuw eenvoudig.

Wat die investeerders moeten doen is dit : 

Niets.

Niet verder bijsteken maar ook niet verkopen.

Niet verder bijsteken zal duidelijk zijn. Ja, de markt gaat verder stijgen, en zelfs substantieel, maar wie slechts 20% droog poeder heeft, houdt het beter nog even bij om te profiteren van een correctie.

Zelfs als die correctie er nooit komt, is dat toch de juiste beslissing. De juistheid van een beslissing hangt immers niet af van het feitelijk resultaat. Maar van de redenering die voorafgaat aan het feitelijk resultaat.

Maar toch ook niet verkopen. Omdat er, zoals gezegd, een grotere kans is dat het verder doorstijgt dan dat het corrigeert, en die kans nog groter wordt als je de horizon verlengt naar 4 à 5 jaar.

Je kan genuanceerd antwoorden op de vraag of en voor hoeveel bij te investeren (wat ik geprobeerd heb).

Maar er bestaat geen genuanceerd antwoord over verkopen.

Met verkopen bedoel ik dan “geheel of gedeeltelijk uit de markt stappen” (en niet de beslissing om bepaalde sterk overgewaardeerde individuele aandelen te verkopen; dat is iets anders).

In die markt-betekenis van verkopen is het antwoord neen.

Nu uit de markt stappen lijkt me verkeerd. Zélfs als je nu al voor 100 belegd bent en de markt straks corrigeert. Dat moet je dan maar even uitzweten…

***
Daar is natuurlijk nog veel meer over te zeggen.

Ook bijvoorbeeld over wat precies die “100” moet zijn in mijn beginvoorbeeld.

Sommige mensen hebben immers zichzelf een “100” toegekend, die maar een fractie is van het bedrag dat zij eigenlijk zouden moeten beleggen.

Wie een groter bedrag aan niet-onmiddelijk-nodige cash heeft staan dan 100, maar voor zichzelf uitgemaakt heeft toch maar voor 100 te willen beleggen, en zo deze nieuwsbrief leest, is eigenlijk ook niet juist bezig.

Maar dat is voor een andere SvdM.

😊

***

That’s the news.

Steady as she goes. 😊

cheers !

Arne

Dit bericht is geplaatst in Stand van de Markt met de tags . Bookmark de permalink.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *